Sosyal medya devlerine son ikaz

Sosyal Ağ sağlayıcıları hakkında usul ve esasları düzenleyen karara göre sosyal medya şirketleri, 1 Kasım 2020 tarihine kadar Türkiye’de resmi makamların muhatap olacağı temsilci atamak zorunda olacak. Bu temsilci, adli ve idari makamlarca gönderilecek tebligat, bildirim ve talepleri yerine getirmekle yükümlü olacak. Ayrıca kişiler tarafından kanun kapsamında yapılacak başvuruları yanıtlayacak. Şirketler yetkili kişi atamamaları halinde bir dizi yaptırımla karşılaşacak.
CEZASI 10 MİLYON
Şirketler temsilci atamadıkları ilk bir ay için 10 milyon, ikinci bir aylık sürede de atanmaması halinde 30 milyon lire cezayla karşılaşacak. Buna rağmen temsilci atanmazsa, BTK Başkanı kararıyla, Türk şirketlerinin söz konusu sosyal medya sitesine reklam vermesi yasaklanacak. Bu şirkete para transferi yapılamayacak ve karar Resmi Gazete’de yayımlanacak. Reklam yasak kararının ardından 3 ay içinde yine temsilci atanmazsa BTK başkanı, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek. Hakim, bant genişliğinin yüzde 90’a kadar daraltılması kararı verebilecek. Hakim kararı bildirimden itibaren derhal ve en geç 4 saat içinde yerine getirilecek.
HAK İHLALİ
Kişiler tarafından yapılan başvuruların cevaplandırılması yükümlülüğünün yerine getirilmemesi halinde BTK Başkanı tarafından şirkete 5 milyon lira para cezası verilecek. Yine raporlama yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcılara da, 10 milyon lira ceza verilecek. Suçların tekrarı halinde cezalar katlanacak.
Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Kürşat Ergün, sosyal medya şirketlerinin Avrupa ve Amerika’da alınan yargı kararlarına riayet ederken, Türk yargısının kararlarını uygulamamalarının, vatandaşların hak ve hukukunun ihlal edilmesi anlamına geldiğini söyledi. Bu tavrın kabul edilemez olduğunu belirten Ergün, yaptırımları desteklediklerini ifade etti.
Hukukçular, yasa dışı bahis ve kumar oynayanlara Kabahatler Kanunu uyarınca para cezası verilirken, oynatanlar ve oynanmasına ortam sağlayanlar hakkında Türk Ceza Kanunu’na göre hapis cezası öngörüldüğünü belirtti. İstanbul’da yasa dışı bahse teşvik iddiasıyla, aralarında ünlülerin Devamı…
Bilişim uzmanları, dünyada pek çok ülke ve işletmeyi etkileyen küresel yazılım sorununun Türkiye’nin ilerleme kaydettiği bilişim alanındaki milli ve yerli projelerin önemini ortaya koyduğunu bildirdi. Microsoft’a siber güvenlik hizmeti veren CrowdStrike’tan kaynaklanan küresel yazılım sorunun Devamı…
Rekabet Kurumu, geçtiğimiz günlerde Türkiye’de kapanan Meta’nın sosyal medya platformu Threads nedeniyle, 335.730.707,20 TL para cezası verdi! Bugün yayınlanan Rekabet Kurumu açıklamasında özetle; Meta’nın veri birleştirme politikaları kapsamında, hem #Instagram hesaplarından toplanan verilerin #Threads hesaplarına Devamı…