Aşağı Öveçler Mahallesi Lizbon Caddesi No: 25/8 ÇANKAYA / ANKARA          Tel: 0 (312) 473 6157
iletisim@bhd.org.tr

Metaverse çocukları bağımlı yapabilir

Bilişim Hukuku Derneği tarafından tarihinde yayınlandı

Dijital mecrada “sanal dünya ortamı” olarak tanımlanan Metaverse evrenine girenler, sanal gerçeklik (VR) veya artırılmış gerçeklik (AR) cihazları üzerinden gerçekçi bir dijital alanda saatlerce vakit geçirebiliyor, diğer oyuncularla da sanal etkileşime girebiliyor.

Metaverse evreni olarak tanımlanan dijital dünyanın en ileri aşamasında ise mikroçipler üzerinden haz deneyimleme ve dijital klonlamanın hayatımıza girecek olması şimdiden büyük endişe kaynağı oldu. 

‘Ciddi riskler var’

Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, Milliyet’e yaptığı değerlendirmede, Metaverse fikrinin, yatırımcı ve şirketlerden de büyük ilgi gördüğünü dile getirerek, şunları söyledi:

“Metaverse’den doğacak ciddi riskler söz konusu. Öncelikle bilişsel ve fiziksel tembellik artabilir. Sürekli dijital ortamlarda vakit geçirmek bireylerde bir tür bağımlılık oluşturacaktır. Birçok sağlık sorunu ortaya çıkabilir. Zamanlarının çoğunu bilgisayar başında oturarak sürekli akan görseller ve birbirini tekrar eden davranışlarla geçiren kişiler zaman içerisinde enerjilerini boşaltamayacağından diğer etkinlikler için dikkatlerini toparlayamayabilir. Bir süre sonra bu evrende oluşturdukları karakterleri ve avatarlarıyla özdeşleşen kişiler gerçeklik algılarını yitirebilir. Bu durum ise birçok psikolojik ve sosyal sorunu beraberinde getirebilir. Metaverse evreni olarak adlandırılan sanal dünya sosyal, ekonomik ve toplumsal olaylar ile etik sorunlara bile yol açabilir. Yeni etik kodlara ve düzenlemelere ihtiyaç duyulacak. İlerleyen dönemde insanların problem çözme, yaratıcılık, sebep-sonuç ilişkisi kurma ve strateji oluşturma gibi bilişsel becerilerinin zayıflaması beklenebilir.”

Hayatlar karışabilir

Çocuk ve ergen psikiyatri uzmanı Doç. Dr. Veysi Çeri ise sanal ortamda özellikle de sanal gerçeklik içeren Metevarse’de birkaç saatten fazla zaman geçirmenin olumsuz etkiler yaratacağına dikkat çekerek, şu uyarılarda bulundu: “Çocuklar için günde bir saat, gençler için de iki saatlik ekran maruziyeti, stres boşaltımı sağlarken, iyi geldiği ortaya konulmuş durumda. Ancak süre aşımında zihinsel, duygusal, fiziksel gelişim sürecinde büyük sorunlar ortaya çıkabiliyor. Yaşça küçük çocuklarda özellikle de ilköğretim çağındaki çocuklarda sanal ile gerçek dünyayı ayırt edilme güçlüğü yaşandığını görüyoruz. Çocuklar çok ciddi dijital tehdit altında. 18 yaş altındaki çocukların Metaverse’de bir saatten fazla süre geçirmemesi gerekiyor. Sürenin uzaması bilişsel kontrol sistemini sorun ve hasarı anlamına geliyor. Metaverse’in keyif verici bir deneyim olarak sunulması, bağımlılık yapma riski yaratıyor. Duyulara hitap etmesi gelecek yıllarda insanların yaşamla olan duygusal bağını bile kopartabilir. Metaverse’in gençleri ve çocukları gerçek dünyadan koparma riski bulunuyor.”

Hukuki düzenleme gerekecek

Bilişim Hukuku Derneği Başkanı avukat Kürşat Ergün de çok yakın bir gelecekte Metaverse sanal aleminde doğacak sorunlar nedeniyle hukuki düzenlemenin gündeme geleceğini belirterek, “Dijital dönüşümle oyun ve robot hukuki gibi konular ortaya çıkıyor. Metaverse dünyasında şahıslara ait korunması gereken mülkiyet veya sahiplik gibi menfaat durumu ortaya çıkarsa bu alana özgü hukuki düzenlemelere gidilmesi gerekecek” dedi.

Kaynak: https://www.milliyet.com.tr/gundem/metaverse-cocuklari-bagimli-yapabilir-6669067

Kategoriler: Haberler

Bilişim Hukuku Derneği

Bilişim Hukuku Derneği

Ara