Bensu Soral’dan takipçilerine dolandırıcılık uyarısı!
Ünlü oyuncu Bensu Soral başına gelen talihsiz olayı sosyal medyadan duyurdu. Soral’ın eski telefon numarası dolandırıcılık için kullanıldı. Mahkemeye başvuran güzel oyuncu takipçilerine de ‘dolandırıcılık’ uyarısında bulundu. Konunun uzmanlarına hat dolandırıcılığı ile karşılaşanların ne yapması, nasıl bir önlem alması gerektiğini sorduk.
Gün geçmiyor ki bir dolandırıcılık haberiyle daha karşı karşıya kalmayalım. Her an herkesin başına gelebilecek olan dolandırıcılık hikayesi ünlü oyuncu Bensu Soral’ın da başına geldi. Sosyal medyayı aktif kullanan ünlülerden Soral, sosyal medya hesabından eski telefon numarasının dolandırıcılık girişimi için kullanıldığını açıkladı. Soral, takipçilerini bu konuda uyardı.
Ünlü oyuncu Bensu Soral, son olarak takipçilerini ve yakınlarını dolandırıcılara karşı önemli çağrılarda bulundu. Hakan Baş ile yaşadığı sorunları aşan Bensu Soral’ın şu sıralar dolandırıcılarla başı dertte. 31 yaşındaki Soral, eski telefon numarasının dolandırıcılık girişimi için kullanıldığı açıklayarak, bu konuya dikkat çekti.
Instagram hesabından bir paylaşım yapan Soral, şu ifadelere kullanarak takipçilerini uyardı. “Merhabalar, 2018 yılında iptal ettirdiğim ve bir daha hiç alakam olmayan hattımla ilgili bazı dolandırıcılık duyumları alıyorum. 533***88 numaralı eski hattımın yeni sahibi, adımı kullanarak insanlardan para istiyor. Bu bahsettiğim numaradan herhangi bir mesaj alırsanız lütfen itibar etmeyiniz. Yaşanan durumla ilgili hukuki süreç başlatılmıştır. Sevgiler.”
Bensu Soral 2018 yılında iptal ettirdiği telefon hattı ile gündeme geldi. Soral’ın iptal etiği hattın yeni sahibinin Bensu Soral ismini kullanarak dolandırıcılık yaptığı iddiası bulunuyor. Eski hattı nedeniyle mağdur olan güzel oyuncunun hukuki olarak nasıl bir yol izlemesi gerektiğini Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Av. Kürşat Ergün anlattı.
Avukat Kürşat Ergün, “İnsanlar daha önce kullanmış oldukları hatları iptal ettirebiliyorlar. Bu telefon hatları da başka kişilere tahsis edilebiliyor. Bazı durumlarda hatların yeni sahipleri kötü niyetli olarak bu hatları kullanabiliyorlar. Hattın daha önceki sahibinin ismini kullanarak adeta o kişi gibi insanlarla konuşabiliyor. Bunu işlemiş olduğu dolandırıcılık suçunda bir araç olarak kullanabiliyor.” diye konuştu.
Böyle bir dolandırıcılık herkesin başına gelebileceğini ifade eden Ergün, “Böyle bir durumla karşılaşan kişiler derhal Cumhuriyet Başsavcılıkları nezdinde suç ihbarında bulunmalılar. Kuşkusuz savcılık makamı ilgili telefon hattını iletişime kapatmak için gerekli işlemleri yapacaktır. Ancak ihbar dilekçesinde bu hususa da yer verilmesinde fayda var. ” dedi.
Yeni hat alan vatandaşların alması gereken önlemleri açıklayan Avukat Kürşat Ergün, “Öte yandan vatandaşlar iptal ettirdikleri telefon hatları için GSM operatörlerinden gerekli sorgulama işlemleri yaptırmalılar. Bu sorgulamalar neticesinde hatlar hala kendi adlarına kayıtlı görünüyor ise bunu veri tabanlarından silinmesini istemeliler.” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Adli Bilişim Uzmanı- Bilirkişi ve Öğretim Görevlisi Mustafa Sansar da benzer durumla karşılaşan kişinin haklarının neler olduğunu ve bu süreçte neler yapılması gerektiğini Gazetevatan.com’a açıkladı.
Kapatılan hattın eski sahibi ile bir bağlantısı kalmadığının altını çizen Mustafa Sansar, “Sizler için önemli olan bir hat ise dikkat edilmesi gereken en önemli husus o hattı kapatmayıp en uygun tarife ile yıllık bir anlaşma yaparak hattın üstünüzde kalmasını sağlayabilirsiniz. Diğer türlü hat belli bir süre geçtikten sonra 3. bir şahsa operatör tarafından kullanıma açılabilir.” diye konuştu.
Telefon hattını kapattıktan sonra böyle dolandırıcılık yaşanması durumunda ne gibi önlemler alınması gerektiğini açıklayan Adli Bilişim Uzmanı- Bilirkişi ve Öğretim Görevlisi Mustafa Sansar, şunları söyledi:
“Bununla beraber eski hattı kapattığınıza dair olarak da yakın çevrenize yada yeni hattınızı bilmenizi istediğiniz kişilere hattı değiştirdiğinizi ve bu hattı kullandığınızı belirtebilirsiniz. Operatörden de o hattın kapatıldığına ve yeni bir müşteriye satıldığına dair bir yazı almalı. Savcılık zaten operatöre yazı yazdığında mutlaka hattı yeni alan ile yapılan sözleşme savcılığa iletilebilir. Hat kapatılırken de mutlaka kapatılma belgesini ilgili operatörden istemek gerekir ileride en azından böyle bir durumda. İnsanların e-devlet üzerinden kendi adlarına açılmış bir hat olup olmadığını da kontrol etmeleri ayrıca bir güvenlik önlemi olabilir.”
E DEVLET’TEN MOBİL HAT SORGULAMA İŞLEMİ YAPILABİLİR
Birçok kişi ilk telefon hattının ardından hem numara, hem de operatör değişikliği nedeniyle farklı hatlar alabiliyor. Kullanılmayan hattın kapatılmaması durumunda mağduriyet yaşanmaması için tüketicilerin eski hattını kapatması gerekiyor. Ancak pek çok kişi üzerine kayıtlı hat olup olmadığını bilmiyor. e-Devlet üzerinden kolaylıkla hat sorgulaması yapılıyor.
e-Devlet üzerinden mobil hat sorgulama işlemi nasıl yapılır? Bilginiz dahilinde olmayan adınıza kayıtlı hat varsa, ileride herhangi bir sorun yaşamamanız için bu hattı kapatabilirsiniz.
MOBİL HAT SORGULAMA İŞLEMİ
e-Devlet Kapısı’na şifre ve T.C. kimlik numaranız ile giriş yaptıktan sonra e-Hizmetler bölümünden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nu seçin. Bu kategorideki alt başlıklar arasında “Mobil Hat Sorgulama”yı tıklayın. e-Devlet’te işleminizi daha kısa yoldan tamamlamak istiyorsanız; e-Devlet Kapısı’na girdikten sonra arama çubuğuna “Mobil hat sorgulama” yazın.
Her iki yoldan da yapacağınız işlem sonrasında mobil hat sorgulamanız başlar. Sorgulama işlemi sırasında açılan sayfada 3 ayrı operatör; Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone alt alta sıralanır. Operatörlerin yanında üzerinize kayıtlı hat olup olmadığı ortaya çıkar. Eğer varsa hattın numarası da bağlı operatörün altında yer alır.
ADINIZA KAYITLI MOBİL HATLAR NASIL KAPATILIR?
Mobil hat sorgulama sisteminde bilginiz olmadan açılmış hat tespit etmeniz durumunda zaman kaybetmeden hattın bağlı olduğu GSM operatörüne başvurun. GSM operatörleri kapatma talebinizi hızlı bir şekilde işleme koymak ve mağduriyetinizi yanıtlamak zorundadır.