Aşağı Öveçler Mahallesi Lizbon Caddesi No: 25/8 ÇANKAYA / ANKARA          Tel: 0 (312) 473 6157
iletisim@bhd.org.tr

Online Oyunlarda Çocuklara Karşı İşlenen Suçlar ve Alınması Gereken Tedbirler

Bilişim Hukuku Derneği tarafından tarihinde yayınlandı

PUBG GİBİ ÇEVRİM İÇİ (ONLİNE) OYUNLARDA ÇOCUKLARA KARŞI
İŞLENEN CİNSEL İSTİSMAR VE MÜSTEHCENLİK SUÇLARINA KARŞI
BİLİŞİM HUKUKU DERNEĞİ’NİN UYARISIDIR!

Kamuoyunun Dikkatine:
Çağımızda internet kullanımına paralel olarak çevrim içi oyunların sayısı da her geçen gün artmaktadır. Özellikle yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle evde kalan çocuk ve gençler zamanının büyük bir kısmını bu oyunlar ile tüketmektedir. Türkiye oyun sektörü 2019 raporuna göre ülkemizde kadınların yüzde 42,8’i oyun oynarken erkeklerde bu oran yüzde 57,2 olarak karşımıza çıkıyor.
Bu tür oyunlar genellikle klan (belirsiz sayıda kişinin bir araya geldiği topluluk), solo (tek başına), Duo (iki kişilik), Squad (dört kişilik) şeklinde oynanmaktadır. Bu oyun tarzında oyuncuların birbirleri ile haberleşebilmesi için chat ekranı veya mikrofon-hoparlör bileşeni bulunmaktadır. Maalesef bu iletişim şekilleri her zaman masumane olmamaktadır.
Henüz psikososyal gelişimini tamamlamamış, kullandığı veya işittiği cümlelerin anlamını kavrayabilecek olgunlukta ve yaşta olmayan, kısaca kötü niyetli kişilerce yapılan konuşma veya yazışmaların Türk Ceza Kanununda tanımlanan “Hakaret” veya “Müstehcenlik” suçuna vücut verdiğini algılayabilecek kabiliyete erişmemiş kullanıcılar istismar edilebilmektedir. Hatta çocuk yaştaki oyuncular bu tür oyunlarda pedofiliye dahi maruz kalabilmektedir.
Ne yazık ki bu tür durumlarda mağdur olan çocukların ebeveynleri tarafından yasal haklarının kullanılması oldukça güçtür. Çünkü oyun firması tarafından kullanıcılara e-posta kayıt sistemi ile bir takma isim (nick name veya ID number) verilmekte ve gerçek kullanıcıya ulaşılamamaktadır. Genellikle bu tür oyun yapım şirketleri yurtdışı menşeli olduğu için herhangi bir e-posta veya IP adresi paylaşımı da yapmamaktadır.
Bu konuda ebeveynler çeşitli kontrol mekanizmalarını devreye sokarak bu durumun önüne geçmesi gerekmektedir. Bunlar;
Duo (iki kişilik), Squad (dört kişilik) veya klan (çok sayıda) kişi ile oynaması durumunda ya tanıdığı arkadaşları yada yakın çevresi ile oyun oynaması sağlanmalı,

Tanımadığı kişilerle oyun oynamasının önüne geçilmeli (pubg örneği üzerinden gidecek olursak oyunun iki veya dört kişilik açılması durumunda kullanıcının karşısına rastgele kişileri getirmektedir.)

Bu tür oyunlarda çocuklarının tek başına oyun oynamasını sağlamak (örneğin pubg oyununda sadece solo (tek kişilik) oyun oynaması)

Bunlardan hiçbiri yapılamıyorsa mümkünse mikrofon veya chat ekranı kapatılmalı , karşı taraf ile iletişim kurmasının önüne geçilmeli yada ebeveyn gözetimi altında oyun oynanmalıdır.
Derneğimize yapılan müracaatlar göstermektedir ki PUBG oyunu içerisinde kümelenmiş bir takım kişi veya kişilerce çocuklar hedef alınmakta, oyun içi sohbetlerinde cinsel temalı konulara girilmekte, çocukların ailelerinin cinsel hayatı sorulmakta ve özel hesaplardan görüşme ve hatta buluşma teklif edilmektedir. Bu şekilde ağlarına düşürdükleri çocuklara karşı “Taciz, Cinsel İstismar” eylemlerine kalkışmaktadırlar. Bu tür Pedofili vakalarına karşı ailelerin bilinçli ve duyarlı olması büyük önem taşımaktadır. Çocukların bu oyunlarda tanımadıkları kişilerle diyalog ve irtibat kurması engellenmelidir. Bu amaçla çocuklar ebeveynleri tarafından uygun bir dille bilgilendirilmeli ve bu tuzaklara düşmemesi sağlanmalıdır.

 

Bilişim Hukuku Derneği Başkanı

Av. Kürşat ERGÜN            

Kategoriler: MAKALELER

Bilişim Hukuku Derneği

Bilişim Hukuku Derneği

Ara