Aşağı Öveçler Mahallesi Lizbon Caddesi No: 25/8 ÇANKAYA / ANKARA          Tel: 0 (312) 473 6157
iletisim@bhd.org.tr

Siber Zorbalık

Bilişim Hukuku Derneği tarafından tarihinde yayınlandı

Sosyal medya platformları, eğlenmek ve kişi ya da topluluklarla iletişim kurmak gibi amaçların yanında maalesef siber zorbalık için de oldukça fazla kullanılıyor. Son araştırmalara göre, sosyal medya kullanan gençlerin en az yüzde 36.5’i, siber zorbalığa uğruyor. Her 10 genç siber zorbalık kurbanından sadece 1’inin anne ve babasını, yaşadığı zorbalık konusunda bilgilendirdiğine dikkat çeken uzmanlar, aileleri “Eğer çocuğunuz bu işaretleri gösteriyorsa, siber zorbalığa maruz kalmış olabilir” diye uyarıyor. Çocuğunuzun siber zorbalığa maruz kaldığını gösteren 6 işaret;

  • Mevcut hesaplarını siliyor ve yeni hesaplar açıyorsa…
  • Mesajlaşırken aşırı üzülüyor ve sinirleniyorsa…
  • Karakteristik olmayan ruhsal değişimleri varsa…
  • Davranışları ani bir değişime uğruyorsa…
  • Her zamankinden daha gizli ve ketum ise…
  • Arkadaşlarıyla sosyalleşmekten kaçınıyorsa…

 

ÇOCUĞUNUZ SiBER ZORBALIĞA MARUZ KALDIĞINDA NE YAPMALISINIZ?

1- Çocuğunuzu dinleyin. Çocuğunuza, siber zorbalık kurbanı olduğunda bunun utanılacak bir şey olmadığını hatırlatın.

2- Çocuğunuza güven verin. Ne olursa olsun onun yanında olacağınızı hissettirin ve yardımcı olmaya çalışın.

3- Çocuğunuzla sosyal medyada da iletişimde kalın. Çocuğunuzu sosyal medya hesaplarından takip edin ve arkadaş listenize ekleyin. Facebook ve Instagram gibi sosyal medya hesaplarından takip ederek arkadaşlarının gösterdiği aksiyonları da izleyebilirsiniz.

4- Zorbalığı durdurmak için birlikte çalışın. Çocuklarınıza karşı gerçekleşen zorbalıkları ve kanıtları kaydedin, ekran görüntüsünü alın, ilgili yerlere raporlayın ve zorbayı engelleyin.

5- Okul yöneticileri ve diğer ebeveynlerle konuşun. Konuyla ilgili öğretmenlerle ve diğer ebeveynlerle konuşun. Sorunun farkında olmalarını ve endişelerinizi anlamalarını sağlayın.

6- Durumu takip edin. Çocuğunuzla konuşmaya devam edin ve onu daima dinleyin. “Bugün okul nasıldı?” gibi soruların çoğu zaman “İyiydi” cevapları olması normal. Takibe devam edin, bu duruma karşı homurdansa dahi, olumlu olmaya çalışın ve bunu sürdürün.

7- Zorbalıkla ilgilenen kurumlara danışın. Daha fazla tavsiye için, zorbalıkla mücadele eden kuruluşlarla iletişim kurmayı deneyin.

8- Ebeveyn kontrolü içeren bir güvenlik yazılımı kullanın. Çocuğunuzun çevrimiçi aktivitelerini izleyebileceğiniz ebeveyn kontrolü içeren bir güvenlik çözümü edinin.

 

Kategoriler: MAKALELER

Bilişim Hukuku Derneği

Bilişim Hukuku Derneği

Ara