Aşağı Öveçler Mahallesi Lizbon Caddesi No: 25/8 ÇANKAYA / ANKARA          Tel: 0 (312) 473 6157
iletisim@bhd.org.tr

TWITTER TÜRK MAHKEMELERİNİN KARARLARINI UYGULUYOR MU?

Bilişim Hukuku Derneği tarafından tarihinde yayınlandı

Twitter, günümüz internet platformları arasında önemli bir yere sahiptir. Gerçek veya tüzel kişilerin kendilerine ait hesaplar kullanabildikleri bu platform, kullanıcıların öznel ifadelerde bulunabildikleri özgür bir iletişim ortamı sağlamaktadır. Her gün dünyanın dört bir yanından yüz milyonlarca Tweet gönderen kullanıcıların kendilerini ifade etme hakkına saygı duyduğunu belirten Twitter, bunu yaparken ülkelerin yetkili kuruluşlarından geçerli ve makul bir gerekçesi olan bir istek geldiği takdirde, bazı içerikleri engelleyebildiklerine dair politikalarını da açıklamışlardır.

İçeriklerin kaldırılmasına ilişkin talepler hakkındaki Twitter verilerine göre; Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, kişilik hakkı ihlalleri nedeniyle içeriklerin kaldırılmasını talep eden 20 ayrı mahkeme kararı göndermiştir. Bu mahkeme kararlarına yanıt olarak toplamda 117 Tweet erişime engellenmiştir. Ayrıca ifade özgürlüğü veya basın özgürlüğü ilkelerine uymadığı ve/veya sorunlu içeriği belirtmediği gerekçesiyle Türkiye mahkemelerinden gelen 597 mahkeme kararına karşılık 127 yasal itirazda bulunmuştur.

Yine Türkiye’de tanınmış bir inşaat şirketinin sahibi hakkında yazılan bir kitapla ilgili hakaret içerdiği iddia edilen 24 Tweetin kaldırılmasını talep eden bir mahkeme kararına karşı yapılan incelemenin ardından Twitter, 17 Tweetin kullanıcılar tarafından zaten silindiğini ve 1 hesabın mevcut olmadığının görüldüğünü, haber niteliği olması gerekçesiyle, rapor edilen içeriklerin geri kalanı için mahkeme kararına itiraz ettiklerini ve itirazın kabul edilmesi nedeniyle bir işlem yapmadıklarını belirtmiştir.

Görüldüğü üzere Twitter, ülke engelli içerik politikası kapsamında, ülkelerin hukuki nedenlerle içerik kaldırmaya zorlayan üçüncü taraf taleplerini değerlendirmeye alarak somut olaya göre içerikleri engellemekte veya bu başvurulara itiraz etmektedir. Ancak Twitter verileri incelendiğinde Türkiye’den yapılan hukuki taleplerin karşılanma oranı %4 olarak görülmektedir.

Ülkemizde ise Twitter’in bazı linklerin kaldırılmasına ilişkin alınan mahkeme kararlarına duyarsız kaldığı bazı dönemlerde, kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle, ileride telafisi mümkün olmayacak mağduriyetlerinin önlenmesi için başka bir seçenek kalmadığı gerekçesiyle mahkeme kararları doğrultusunda Twitter’a erişimin engellenmesi tedbiri uygulanmıştır.

Kategoriler: MAKALELER

Bilişim Hukuku Derneği

Bilişim Hukuku Derneği

Ara